Uitnodiging presentatie concept Programma Landelijk Gebied op 3 december

De Gemeente Voorst werkt aan een lokaal Programma Landelijk Gebied.  Het afgelopen jaar hebben we inloopavonden georganiseerd voor alle inwoners van de gemeente Voorst om met ons mee te denken over de toekomst van het landelijk gebied van de gemeente Voorst. In juli jl. hebben we via het digitale inwonerspanel aanvullend een enquête uitgezet. We hebben veel input ontvangen. Met alle inbreng en kennis uit de vorige fases komen we nu tot een visie voor het landelijk gebied van Voorst, met uitgangspunten en maatregelen om mee aan de slag te gaan.

 

We willen u uitnodigen voor de inloopbijeenkomst op 3 december in de foyer van het gemeentehuis waarop we u willen laten zien wat we met de input hebben gedaan en hoe het Programma Landelijk Gebied vorm heeft gekregen in een visie op de toekomst. Graag horen we dan van u of we de input, kennis en inzichten, op een herkenbare en begrijpelijke manier hebben vertaald. Medewerkers van het Programmateam zullen u graag een toelichting geven. Ook is dit het moment om met inwoners en gebiedspartijen te kijken hoe we straks kunnen samenwerken aan de uitvoering van het Programma.

 

 U bent van harte welkom op 3 december tussen 14.00 en 20.00 uur.

 

De presentatie is op andere dagen te bekijken tijdens de openingstijden van het gemeentehuis van 4 tot en met 6 december.

 

Waarom is het belangrijk een plan te maken voor de toekomst van het landelijke gebied

We zien veel ontwikkelingen op het landelijk gebied afkomen. Het platteland is dé plek waar naar gekeken wordt als het gaat om de gevolgen van de klimaatverandering zoals overstroming en  grote droogte, maar ook veranderingen in de landbouw, uitbreiden woningen en recreatie en vervoer.  In de gemeente Voorst, landelijk gebied tussen de steden Deventer, Apeldoorn en Zutphen, zijn deze opgaven heel concreet voelbaar. Maar het biedt ook weer kansen voor nieuwe mogelijkheden en met elkaar te kijken naar de kracht van de gemeente en wie we in de toekomst willen zijn.

 

Welke stappen hebben we gezet

In de eerste fase van de ontwikkeling van het Programma Landelijk Gebied hebben we op basis van interviews met ruim 60 mensen in en rond gemeente Voorst in beeld gebracht wat er in het landelijk gebied speelt. Er kwamen 7 hoofdopgaven voor het buitengebied naar voren:

 

  • Hoe houden we meer rekening met water en bodem?
  • Hoe versterken we gemeente Voorst als groene hart?
  • Hoe bieden we perspectief voor de landbouw?
  • Hoe behouden we de waarde van dorpen en erven voor het landelijk gebied?
  • Welke kansen zijn er om recreatie in de gemeente Voorst te verbeteren?
  • Waar en hoe maken we meer ruimte voor duurzame energie?
  • In het middengebied van gemeente Voorst komt veel samen: hoe ziet de toekomst

er hier uit?

 

In de tweede fase is vervolgens informatie voor elk van deze opgaven op een rij gezet.

Dit betrof kennis over bijvoorbeeld het watersysteem of grondgebruik in gemeente

Voorst, maar daarnaast ook kaders, in de vorm van huidig beleid of verwacht beleid

vanuit provincie of rijk.

De informatie is verzameld met de hulp van lokale experts en ervaringsdeskundigen. Zo

hebben het waterschap en Vitens bijvoorbeeld informatie verschaft over waterbeheer

en drinkwater; hebben lokale energie coöperaties hun ervaringen gedeeld over

duurzame energie; hebben dorpsbelangenorganisaties geholpen informatie over de

dorpen scherp te krijgen; en hebben zowel experts uit de agrarische sector als agrariërs

zelf bijgedragen aan een beter beeld van de opgaven voor de landbouw in gemeente

Voorst.

 

 

In de derde fase zijn vervolgens alle inwoners van gemeente Voorst uitgenodigd om mee te denken over de toekomst van het landelijk gebied van Voorst. Allereerst hebben we in april inwoners gevraagd hun ervaringen te delen met betrekking tot de 7 opgaven. Daarnaast hebben we mensen gevraagd wat ze ons willen meegeven voor de toekomst van het buitengebied. Wat vinden ze belangrijk? Waar moeten we rekening mee houden?

 

Met de inbreng van inwoners hebben we vervolgens voor elke opgave verschillende denkrichtingen voor de toekomst gemaakt. De denkrichtingen hebben elk eigen voordelen en consequenties. Wat valt er te kiezen, maar ook wat zijn de consequenties van deze keuzes. In de tweede ronde bijeenkomsten in september 2024, vroegen we inwoners advies te geven over deze dilemma’s. Welke richting heeft de voorkeur? En welke juist niet? En waarom?

 

Naast de 6 fysieke bijeenkomsten konden inwoners in juli ook meedenken via het digitale inwonerspanel van de gemeente Voorst. Hier hebben zo’n 600 mensen gebruik van gemaakt. Ook deze digitale inbreng hebben we meegenomen in de voorbereiding van de denkrichtingen.

 

Ga naar de inhoud